donderdag 27 september 2012

Studiemiddag RuG/UvA/RWS: De afweging van integrale plannen beter ondersteund?

Op 28 augustus 2012 vond een studiemiddag plaats met als thema hoe de afweging van integrale plannen beter kan worden ondersteund. Deze middag was georganisserd door Niels Heeres van de Rijksuniversiteit Groningen en Els Beukers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Rijkswaterstaat. De discussie concentreerde zich op de Omgevingswijzer en op de Maatschappelijke kosten-batenanalyse. Beide instrumenten die worden gebruikt om integrale ruimtelijke infrastructurele plannen te analyseren.

De middag ging van start met twee inspirerende lezingen van Ton Venhoeven (voormalig rijksadviseur infrastructuur) en Jos Arts (Hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen) over de noodzaak en dilemma's bij integrale afwegingen. In twee workshop is vervolgens verder nagedacht over hoe die integrale afweging beter ondersteund kan worden: met de MKBA en met de Omgevingswijzer.

De MKBA workshop had het karakter van een experiment, de eerste in een reeks, waarbij een procesaanpak om verschillende type kennis te integreren werd toegepast en gemeten.

De studiemiddag en de workshop hebben inbreng gegeven voor een gezamenlijk paper van Els en Niels. Deze zal op het  CVS 2012 worden gepresenteerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten